Rakip Analizi Nedir? Rakip Analizinin Önemi Nedir?

Rakip Analizi Nedir? Rakip Analizinin Önemi Nedir?

Rakip analizi, birbirinden farklı iş hedeflerine sahip sektörlerce yapılan bir analiz çeşididir. Rakip analizi, rakip olarak görülen kurum ve markaların derinlemesine incelenmesini içerir. Mevcut rakiplerini gözlemlemek dışında potansiyel rakipleri keşfetmek de rakip analiziyle mümkündür. Başarılı bir rakip analizini uygulamak için ise dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunur.

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakiplerin analiz edilmesi, rekabetçi bir iş dünyasının olmazsa olmaz yöntemlerinden biridir. Hangi iş için geçerli olursa olsun, yapılması gereken en temel adımlardan biri rakiplerin pazar ve iş durumlarını takip etmektir. Takip etmekle birlikte profesyonel ölçüm ve analizlerin de kullanılması gerekir. Rakip analizinin başlıca adımı, rakiplerin kim olduğunu görmektir. Spesifik bir alanda hizmet veriliyorsa görece en fazla 5 öne çıkan rakip belirlenerek analizin yapılmasına başlanır. Rakip analizinde kullanılan en faydalı analiz yöntemlerinden biri ise SWOT analizidir.

SWOT analizi kullanılarak rakibin güçlü, zayıf yönleri belirlenir ve rakibin mevcut tehdit ve fırsatlara karşı neler üretebileceği konu edilir. Bu çeşit bir analiz yöntemi için rakibin detaylı bir şekilde araştırılması ve analiz edilmesi gerekir. Sık kullanılan bir diğer rakip analizi yöntemi ise web sitesi ölçüm modelleridir. Özellikle dijital pazarlama ve SEO açısından öne çıkan ölçüm ve analiz uygulamaları kullanılarak rakiplerin dijital göstergeleri hakkında bilgi sahibi olunur. Özellikle içerik planı oluştururken ve SEO çalışmaları yaparken rakip analizini kapsayan uygulamalar oldukça işe yarar sonuçlar kazandırır.

Rakip Analizinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rakip analizi sık kullanılan bir yöntem olsa da bu yöntemden doğru sonuçlar çıkarmak, oldukça zahmetli bir iştir. Rakip analizinin doğru bir şekilde uygulanması için şunlara özellikle dikkat etmek gerekir:

  • Web sitesi ölçümlerini dikkate alarak rakip sayısını minimuma indirmek,
  • SEO açısından minimuma indirilen rakipleri kontrol etmek,
  • Rakiplerden gelen SEO ve reklam çalışmalarını tespit etmek,
  • Sosyal medya ölçümlerini kullanmak,
  • Hedef kitle analizi yapmak,
  • Rakip web sitelerinin kullanıcı deneyimlerini tespit etmek ve raporlamak.

Tüm bu etkenler, dijital odaklı ilerleyen iş dünyasının rakip analizi yöntemlerini içerir. Başarılı rakip analizi nasıl yapılır sorusunun cevabı da rakiplerin web sitelerini, sosyal medyalarını ve içeriklerini takip etmekten geçer. Eğer rakipleri analiz ederek içerik planlamasını ele almak isterseniz LLC Soft müşteri hizmetleriyle iletişime geçerek önemli bir iş planını başarılı sonuçlarla neticeye kavuşturabilirsiniz.